Selecteer een pagina
Door Milo Lambers

,,Kijk, mama’’, roept een peutertje wijzend naar de roeden die met een hijskraan in de molen De Zandhaas in Santpoort-Noord worden geplaatst. De montage van de roeden en de wieken is voor jong en oud Santpoort een belangrijk moment. Want een molen, die moet draaien.

RTV Seaport heeft een mooie reportage gemaakt over het plaatsen van de wieken.

 

 

Nieuwe wieken voor De Zandhaas

Nadat de wieken ruim een jaar niet hebben gedraaid, was maandag 26 maart begonnen met het steken van de nieuwe roeden. Intussen zijn de roeden gemonteerd en worden de wieken erop bevestigd. Klik op de foto voor een filmpje van RTVNH over het steken van de roeden.

Waarom krijgt de molen nieuwe wieken?

Wellicht is het u opgevallen dat de wieken van de molen al een tijd stilstaan. Dit heeft te maken met het besluit van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om 48 molens in Nederland stil te zetten. Deze molens hebben, net als Korenmolen de Zandhaas, recent nog nieuwe deelbare roeden gekregen. Tot nu toe zijn er twee molens bekend waarvan bouten van de zogenoemde flensverbindingen gebroken zijn. Dit is gelukkig op tijd gesignaleerd, waardoor de molenroeden niet gebroken zijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen staan nu alle molens met deze deelbare roeden stil.

 

Ed Otter heeft het hele proces gefilmd. Bekijk hier hoe het plaatsen van de wieken in z’n werk gaat.