Selecteer een pagina

Activiteiten

Elk jaar vinden er verschillende activiteiten plaats die de molen tot een levendige plaats in de gemeenschap maken.

Dit jaar vindt op 3 mei een bijzonder concert plaats bij Korenmolen de Zandhaas. Om 14.30 speelt het muzikaal trio “Bries uit Okinawa” een programma van muziek uit de 18e tot 20e eeuw. Twee jonge vrouwen uit Okinawa (Japan) komen voor de eerste keer naar Nederland. Zij zijn de oud studenten van Machiko Takahashi en met z’n drieën geven ze een miniconcert bij de molen. U bent van harte welkom!

Martha bakt lokaal

Elke donderdagochtend wordt er in de ouderwetse bakkerij naast de molen gebakken met bijzondere meelsoorten door Martha van Nederpelt. Unieke broodjes van eenkoorn (einkorn), vers uit de molenbakkerij gevuld met in earl-greythee gewelde zuidvruchten, sesam, zonnebloempitten, pompoempitten, havervlokken en specerijen. Eenkoorn is de moeder van alle graansoorten, het oergraan bij uitstek. Bakken met eenkoorn is niet eenvoudig, het vraagt extra aandacht en ambacht.

En ook verrukkelijke hazelnoten-mueslikoeken, zonder suiker, ei, koemelk of tarwe maar boordevol pure ingrediënten zoals hazelnoten, amandelen, havervlokken, dadelstroop, ahorn, zonnebloempitten, cranberry, lijnzaad, kokos, rijstemeel…

Pittige Tantes

Voor iedereen die de fijne kneepjes van het broodbakken onder de knie wil krijgen kun je ook terecht bij de molen, namelijk bij de workshop broodbakken. Wil jij liever weten hoe je zonder suiker te gebruiken toch allerlei lekkers op tafel zet, schrijf je dan in voor de workshop suikervrij bakken. In de Bosbeekschuur tegenover de molen worden deze workshops gegeven door de Pittige Tantes, Edith Krab en Anne Marie Reuzenaar. Zodra er nieuwe data bekend zijn vind je ze hier op de site.

Proefbakkerij

Elke vrijdagochtend kun je een kijkje nemen in de molenbakkerij. Hier worden nieuwe broodmixen en koekmixen getest en bolletjes gedraaid met de ouderwetse opbolmachine. Iedereen kan kijken, ruiken, proeven en voelen wat dat nou is, bakken.

Voor speciale gelegenheden komt bakker Joop langs. Hij is een gepensioneerd bakker en zijn oude oven staat nu in Santpoort. Ondanks zijn pensioen kan hij het bakken niet laten en tovert hij de mooiste koekjes en gebakjes uit de oven. Paashaasjes, kerstkransjes en ander fijn spul verschijnen als hij er is, en hij kan er ook smakelijk over vertellen.

Heel Velsen bakt appeltaart

De appeltaarten zijn gekeurd, geproefd en goed bevonden. De schalen zijn tot op de laatste krummel leeggegeten. Recepten zijn uitgewisseld en de beste appeltaartbakkers van Velsen zijn bekend: zaterdag 14 oktober vond de appeltaartbakwedstrijd plaats in de Bosbeekschuur. Een kleine impressie van de dag en de voorbereiding ervan vind je hier.

Bosbeekschuur

 De schuur aan de overkant van de molen is de Bosbeekschuur, die dateert uit de tijd dat de Velserhooftlaan nog niet aangelegd was. Recentelijk is de monumentale schuur verbouwd en wordt het verhuurd voor lezingen, workshops en heidagen.

HollandRoute

Korenmolen de Zandhaas is één van de Routepunten van de HollandRoute. Ontdek het Amsterdamse Metropoolgebied aan de hand van de HollandRoute waarvan de kern bestaat uit 6 door ERIH (European Route of Industrial Heritage) aangewezen ankerpunten en 47 speciaal geselecteerde routepunten. De meer dan 60 ontwikkelde wandel-, fiets- en vaarroutes vormen de perfecte aanvulling op de HollandRoute en voeren u langs nog eens 1000 punten en gebieden met een bijzondere geschiedenis en een uniek karakter.