Selecteer een pagina

Nationale Molendag 2015 en 500 jaar malen in Santpoort

Zaterdag 9 mei is het Nationale Molendag. Inmiddels wordt deze dag voor de 43ste keer georganiseerd door de Vereniging de Hollandsche molen. Ook Korenmolen de Zandhaas opent op deze dag weer zijn deuren met verschillende activiteiten die dit jaar een extra feestelijk karakter zullen hebben met als achtergrond “500 jaar malen in Santpoort”.
..
Het ambacht van molenaar is oud. Vroeg in de Middeleeuwen wist men met de wind het leven al wat makkelijker te maken. In Santpoort stond in 1515 al een korenmolen. In Korenmolen de Zandhaas is het maalproces nog steeds hetzelfde en leeft het ambacht van molenaar nog volop.
..
Op de molendag zullen ook andere ambachtslieden aanwezig zijn, zoals bierbrouwers en zeilmakers. Op de specialiteitenmarkt zal een productpresentatie over de oude graanrassen Spelt en Emmer worden gehouden en zal er ook een presentatie over bijenhoning worden gegeven. De Japanse heer Matsumoto zal weer aanwezig zijn met verschillende bezigheden voor kinderen en het maken van handgeschept papier demonstreren. Gedurende de dag zijn er natuurlijk poffertjes en koffie, thee en limonade. Ook de authentieke molenwinkel is die dag geopend.
..
Programma zaterdag 9 mei

10:00 uur Opening
10:30 uur Siebe Rolle vertelt aan de hand van beelden over het maalbedrijf vanaf de Neanderthalers tot en met De Zandhaas
11:30 uur Poppenkast door theater Poppengrollen
13:00 uur Siebe Rolle vertelt aan de hand van beelden over het maalbedrijf vanaf de Neanderthalers tot en met De Zandhaas
14:00 uur
Poppenkast door theater Poppengrollen;
Filmvoorstelling met betrekking tot molens
..
Het ensemble Rabaskadol onder leiding van Fritz Heller geeft – om 14:30 uur – een concert en er worden molenliederen gezongen.
..
10:00 – 17:00 uur Specialiteitenmarkt
..
Programma zondag 10 mei

10:30 uur
Het ensemble Rabaskadol onder leiding van Fritz Heller geeft een concert;
Filmvoorstelling met betrekking tot molens
10:00 – 17:00 uur Molen open voor bezichtiging
..
In de Haarlemse omgeving zijn nog meer bijzondere molens, zoals een poldermolen en een houtzaagmolen, tijdens molendag geopend. Vraag op Korenmolen de Zandhaas naar de adressen of kijk op de website van de Nationale Molendag.
..
De activiteiten vinden plaats van 10:00 tot 17:00 uur.
..
Meer informatie: www.nationalemolendag.nl